ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI DEĞERLENDİRME KURULU

ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI DEĞERLENDİRME KURULU

Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilerin ilgi, istek, yetenek ve ihtiyaçlarını belirleyerek olumlu davranışlar kazanmaları ve olumsuz davranışların önlenmesi için öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulu oluşturulur.

 

Ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencilerine, olumsuz davranışlarının özelliğine göre uyarma, kınama ve okul değiştirme yaptırımlarından biri uygulanır. Yaptırımların uygulanmasındaki amaç caydırıcı olması, toplum düzeninin korunması, öğrencinin yaptığı olumsuz davranışlarının farkına vararak bu davranışlarının olumlu yönde düzeltilmesini sağlamaktır.

Öğretmenlerin, öğrencilerden kaynaklı karşılaştıkları olumsuz davranışlarda izleyecekleri adımlar:

 

1. Sözlü uyarma; öğretmenin öğrenciyle görüşme sürecini oluşturur. Öğrenciden beklenen olumlu davranışın neler olabileceği anlatılır. Olumsuz davranışlarının devamı hâlinde kendisine uygulanabilecek yaptırımlar konusunda uyarılır. Öğretmen bu süreci tutanakla kayıt altına alır.

 

2. Öğrenci ile sözleşme imzalama; öğrencinin sözlü uyarılmasına rağmen olumsuz davranışlarını sürdürmesi hâlinde öğrenci ve öğretmen arasında bir görüşme gerçekleştirilir. Bu görüşme sonucunda öğrenci sergilediği olumsuz davranışlarını değiştirmeyi kabul edeceğine ilişkin Öğrenci Sözleşme Örneğini imzalar.

 

3. Veli ile görüşme; öğretmen, öğrencinin bu olumsuz davranışları sürdürmesi hâlinde veliyi okula davet eder. Okul yöneticilerinden birinin ve varsa rehber öğretmenin de katılımı ile yapılan görüşmede, öğrencinin olumsuz davranışları ve uygulanabilecek yaptırımları veliye bildirilir. Veli Görüşme Tutanağı Doldurulur. Velinin toplantıya gelmemesi durumunda tutanak tutulur.

 

4. Okul Rehberlik Servisine Sevk Etme; öğretmen, öğrencinin olumsuz davranışları sürdürmesi hâlinde öğrenciyi okul rehberlik servisine yönlendirir.

 

5. Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kuruluna Yönlendirme; Bu aşamalardan sonra öğrencinin olumsuz davranışlarını sürdürmesi durumunda; öğretmen, yazılı belgelerin bulunduğu dosyayı hazırlayacağı raporla birlikte görüşülmek üzere öğrenci davranışlarını değerlendirme kuruluna verir.

 

ÖĞRENCİLERDEN BEKLENEN DAVRANIŞLAR

 

UYARMA YAPTIRIMINI GEREKTİREN DAVRANIŞLAR

 

KINAMA YAPTIRIMI GEREKTİREN DAVRANIŞLAR

 

OKUL DEĞİŞTİRME YAPTIRIMINI GEREKTİREN DAVRANIŞLAR 

21.02.2022 783